Tycho Brahe

Tycho Brahe är inte bara namnet på den underhållande protagonisten i Penny-Arcade. En dansk astronom som levde under andra halvan av 1500-talet gick även under det namnet. Vad han upptäckte under sin tid är alldels för mycket och invecklat för att jag ska orka ta med allt i bloggen. Men han gjorde en jävla massa upptäckter som var väldigt avancerade för sin tid. Lite i stil med Gallileo, fast steget värre känns det som. Det snackas ju en hel del om att alla stora upptäckare/uppfinnare var galna, mer eller mindre. Tycho Brahe är ett ypperligt exempel på detta.

Under 1580-talet påstods det att han ägde 1% av Danmarks "förmögenhet". Han hade även en dvärg vid namn Jepp (som han trodde kunde se in i framtiden) och fick agera hovnarr och sitta under middagsbordet. Det påstods även att han ska ha haft en tam älg som dog under ett besök i Landskrona. Älgen i fråga ska tydligen ha druckit en stor mängd öl för att sedan falla ner för en trappa och dö.

Hurvida ovanstående är sant eller ej tåls att diskutera. Men det är ändå en ganska humoristisk notis att han även är känd för andra saker än sina astronomiska och alkemistiska upptäckter.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback