MistbornHar precis köpt (och läst första boken) i Brandon Sandersons
Mistborn triologi. Första boken går mycket bra att läsa helt fristående då den faktiskt har ett ordentligt slut utan någon ordentlig cliffhanger... lite som Star Wars: A New Hope.

Boken utspelar sig i ett kungadömme som kallas för "The Final Empire", som styrs av en odödlig tyrann som endast kallar sig för "The Ruler". Det är en enrom skillnad mellan adlen och övriga folket, som kallas för skaa. Skaa skulle mycket väl kunna jämnföras med judar eller mörkhyade under vår historias mörkaste perioder. Förtryckta är bara förnamnt. Adlen kan betee sig hur de vill och behandlar inte skaa mycket bättre än ohyra, de tvingas slava i gruvor, plantage eller fabriker och deras enda lön är mat för dagen.

Ingen fantasy är ju fantasy utan lite magi. I Mistborn så handlar det om "Allomancy". Kort och gott, konsten att kunna förbränna metaller. De som har adligt blod i sina ådrar kan ofta konsumera en metall och sedan utnyttja någon form av styrka. De som äter järn kan trycka ifrån metaller likt en magnet. De som äter tenn kan få omänsklig styrka och snabbhet. Allt som allt finns det totalt 10 metaller man kan äta och dra förmågor ifrån. De som kan bränna och nyttja en metall kallas för "Mistings". De ytterst få adelsmän som kan nyttja alla 10 metaller kallas för "Mistborns".

Berättelsen handlar om ett halvblod vid namn Kelsier som har blivit Mistborn. Kelsier har även bestämt sig för att döda den odödlige tyrannen och få ett slut på Emperiet han byggt upp. Till sin hjälp har han en grupp skaa-tjuvar och bedragare som alla kan allomancy, men han hittar även en flicka vid namn Vin som visar sig besitta Mistborn kvaliteér.


Nu har jag även upptäckt att Crafty Games håller på att släppa ett Pen-and-Paper RPG baserat på böckerna. Vad som talar mycket för rollspelet är att det är ett par hängivna fans och forumaktivister som tillsammans har skrivit boken, och dessutom har de fått självaste Brandon Sanderson att skriva lite extra fluff till rollspelet.

Kommentarer
Postat av: Kubbe

Låter awesome, får ta och skriva upp det på min lista över böcker jag borde läsa.

2012-02-01 @ 15:06:08

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback