Snooker

Det är få som känner till det om mig, men en av mina absoluta favorit sporter är Snooker. Jag har följt sporten flitigt sedan jag upptäckte den i början av 2001. Lärt mig namnen (och smeknamnen) på samtliga "stora" spelare. Och mer än vid ett tillfälle har jag funderat på att börja sporten.

För er oinvigda kan jag ge er lite historisk bakgrund till spelet;
Snooker är en variant av det betydligt äldre spelet biljard. Biljard spelade man redan på 1400-talet på de brittiska öarna (eller vad de nu kallades). Snooker är dock betydligt yngre, det var först i slutet på 1800-talet man började närma sig spelet. Brittiska soldater som i Indien hade börjat bli less på biljard och dess "simpla" regler och började så småningom hitta på nya. Enligt sägen var det Colonel Sir Neville Francis Fitzgerald Chamberlain som tyckte att man skulle lägga till fler bollar i spelet. Själva ordet snooker är dock svårare att hitta ursprunget till. En del säger att det var slang för första års kadetter i armen, och när någon missade sa man skämtsamt - "Why, you're a regular snooker!". 1885 reste den brittiska biljard mästaren, John Roberts, till Indien för att spela mot Chamberlain. Där förklarade han det nya spelet för Roberts som förde med sig det till England där det vidareutvecklades och blev en internationell framgång.

Reglerna kan väl också behöva få en förklaring. Till att börja med är bordet lite större än ett biljardbord och hålen/fickorna är lite mindre. På bordet finns det 15 röda bollar, en svart, rosa, blå, gul, brun och blå boll. Så klart även en vit boll. Till skillnad från biljard handlar det inte om vem som sänker den svarta bollen, utan om poäng. De röda bollarna är värda 1-poäng och de färgade är värda mellan 2 - 7 poäng beroende på färg (gul är värd minst, svart är värd mest). Varje break - eller tur - måste man skjuta ner en röd boll innan man får ge sig på en färgad. Bryter man mot reglerna får motståndaren extra poäng. Ett frame slutar när någon plockat ihop majoriteten av poängen på bordet, som totalt är 147.

Allt är så skönt gentlemanna-brittiskt med sporten. Alla spelare är klädda i skjortor, kostymbyxor, västar och ibland även flugor/slipsar. Domaren är klädd i frack och vita handskar för att inte lämna fläckar när han då och då plockar upp och polerar snooker-bollarna. Publiken blir hela tiden ombedda att sitta ner och vara tysta medan spelarna gör sina stötar. De apploderar endast när en spelare lyckas med en riktigt bra stöt eller vinner ett frame. Spelarna tackar och gratulerar alltid varandra oavsett vem som vann och förlorade. Det är nästan som den där reklamen om hur engelsmännen uppfann ishockey.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback