Happy New Year!!!

image155

"Fear and Loathing in Mushroom Kingdom"

In the year twothousand... and seven

Året är när som helst över och det är väl vid den här tidpunkten man börjar blicka tillbaka över spelåret som har varit, och visst har vi fått se en hel del bra och dåliga spel. Både på tv-, bräd- och rollspelsfronten. Här är i alla fall en liten personlig lista över de favoriter som varit.Årets Fuck-up - "Assassins Creed"
Aldrig förr har man skådat en sådan känga till spelpubliken. Alla förväntade vi oss ett innovativt action spel som utspelar sig "historiskt korrekt" i 1100-talets Jerusalem. Och vad lämnas vi med? En dålig matrix-klon i en arabisk värld där alla talar flytande engelska och spelhistoriens mest monotona spelupplägg. Ubisoft, ta tillbaka, gör om och gör rätt. Jag väntar med armarna i kors på 2:an

Årets Team Fortress 2 Klass - "Engineer"
Egentligen trodde jag att det skulle vara någon annan, men efter ha spelat överdrivet mest som "Tekniker" står det klart, jag tycker det är roligast. En välplacerad Sentry kan ta hand om en hel arme med n00bs, men man får se upp för de någorlunda duktiga spelarna, då är det bara att dra hagelbrakaren och börja jaga folk. Fast fortfarande så uppskattar jag många av de andra klasserna också.

Årets MMO upplevelse - "World of Wacraft"

Det var nästan värt att gå tillbaka till WoW bara för att få spela en vända i SFK med en otroligt irriterande Night Elf Druid. "Hon" tog need på varenda drop som dök upp oavsett om det var läder, tyg eller pansar och kunde på något sätt försvara sin girighet varje gång. Trots det lyckades hon inte vinna ett enda föremål under resans gång och avslutade med att skriva -"Fuck" och våra nu mera klassiska ":(!". Epic sadness.

Årets Kortaste Äventyr - "Eternal Sonata"
Visst var Portal bara drygt 2 timmar långt, men det följde med en hel drös andra spel. Eternal Sonata var å andra sidan bara drygt 20timmar långt, vilket är extremt lite för att vara ett J-RPG. De må ju ha varit 20 timmar spelglädje, men trots allt bara 20. Det blev att införskaffa nya spel på tok för tidigt.

Årets Bajskorv till Spel - "Two Worlds"
Det finns inte ord som beskriver hur dåligt det här egentligen var. Ospelbart på alla nivår och man börjar nästan blöda ur ögonen och öronen när man tvingas in i filmsekvenser och dialoger. Inte ens "Hellgate" stinker i närheten av den här smörjan. Usch!

Årets "Zomg" Upplevelse - "Mass Effect"
Jag kanske inte har spelat ut det (ännu), men de tiotalet timmar jag spenderade i Mass Effect var gudomliga. BioWare kan och kommer alltid kunna levera de bästa västerländska rollspelen någonsin. Precis som KG lär man utan problem kunna spela ut det här spelet ett par gånger innan man ledsnar. Men i mitt fall handlar det väl om att bara få tillbaka suget efter spel.

Årets jag-ids-inte-bry-mig-trots-att-alla-andra-gör-det - "BioShock"
Alla verkade vänta med spänd förväntat på Systemshocks andliga uppföljare. Själv nöjde jag mig med att ladda hem demot och spela det 4 gånger för att sedan plocka bort det och invänta något annat. Ångrar jag mig? Nej.

Årets Xbox-Live Arcade - "Track n' Field"
Kanske inte för att det var snyggast, eller för att det var bäst, eller för att det hade bra ljud. Men det var värd varenda krona med tanke på hur många kvällar man suttit i brist på annat och försökla klå Mats bizzara rekord. Ingen kan skaka en spak som Mats. Vad beror detta på?

Årets Orangaste spelförpackning - "The Orange Box"
Så det så!

Årets ensammaste MMO upplevelse - "Lord of the Rings Online"
Först försvann KG för att spela WoW, sen dröjde det inte länge innan Mats hade följt efter. Sophie följde även med strömmen och helt plötsligt satt jag själv med min häst i Midgård och undrade vars jag skulle gå. Ingen ville hjälpa mig med mina quests och jag hade plötsligt fått alla mina skills och min mount. Vad gör man härnäst?... emigrerar till Azeroth med till de andra antar jag. 

Årets Rollspels misshandel - "Warhammer Fantasy Roleplay"
När Edvard och KG smyger sig in hos en värdshusvärd och misshandlar honom till döds i vild panik bara för att Edvard inte kan "strike-to-stun". Det hela slutade i en makaber blodfest som var extremt svår att rättfärdiga. Lyckligtvis visade det sig att han var någon form av kultist så de kunde lämna huset med någorlunda gott samvete.

listan kan fortsätta när tillfälle ges

War is coming

Klockan börjar närma sig 20:00 i skrivandets stund och jag har bara drygt 3 timmar kvar på jobbet. Sen så ska jag hem och... inte fira jul i alla fall. Julen gjordes redan igår pga dagens arbete. Sådär lagom trevligt med jul hos familjen, lite klappar och lite mat. Känns bra att det bara är 1 gång om året.

Gällande julklappar blev det inte så mycket för min del. Enligt våran (läs min och Sophies) överenskommelse så ska vi handla våra egna klappar för drygt 1000:-, men jag har bara lyckats spendera 198:- på min nya klocka. På spelfronten är det fortfarande dött i mina ögon. Fick dock tag på Heroes V på tradera för 50:-, men den spel serien är ju alltid bara "lagom" rolig. Börjar nästan fundera på om man inte ska gå tillbaka lite i tiden och skaffa en äldra konsoll för lite sköna nostalgi trippar eller för att spela spelen man aldrig hade. Finns rätt många på både SNES, Playstation och Dreamcast.

MMO peppen finns dock fortfarande kvar där. Men det är inte direkt att jag vill tillbaka till några av de världar jag besökt tidigare. Mitt återbesök i Azeroth varade ju inte mer än 2,5 dagar innan man insåg varför man lämnade det i första hand. D&D-Online, LotR-Online eller FF-Online lockar inte heller det minsta. Istället sucktar man efter spelet som gång på gång blir framflyttat, nämligen WAR. Det må vara en kopia av WoW eller något annat gammalt spel, men det är ju fortfarande ett warhammer spel, och alla vet att warhammer äter själar. Snacket har ju börjat gå i gruppen hur vi ska spela det tillsammans.

Vi vet ju alla efter tidigare erfarenheter att det är omöjligt att spela "med varandra" från början till slut. Dock tycker jag det låter vettigt om vi (som ska spela WAR) kan enas om en sida och möjligtvis även en ras där vi alla kan ha minst 1 karaktär för att möjligtvis spela tillsammans eller i alla fall chatta. Sedan lär väl alla hitta sin personliga favorit någon annanstans och nöta det sönder och samman. Så här i förhand så är det fortfarande Chaos Maurader som lockar mig mest, eller någon annan DPS klass för den delen.

Julen i ära bjuder jag på lite in-game bilder från ovannämnda spelet

image154

The Great D

Som vanligt har min blogg blivit lidande pga något annat. Denna gång beror det dock på depression. Ta det lungt, jag ska inte bli känslosam och intim, min depression är mer i klass med min övriga blogg. Jag har för tillfället helt blivit less alla tv-spel. Jag har ingen lust att spela något av de spelen jag har i hyllan, jag känner inte heller någon lust eller behov av att införskaffa något nytt spel. Allt känns bara jävligt tråkigt och jag vill inte ens försöka spela något. Jag till och med startade upp mitt World of Warcraft konto bara för att tappa lusten efter 20 lvl med min Draenei Mage. Team Fortress 2 är det enda som spelas just nu, men det är bara för att det inte kräver något av mig, bara en massa hjärnlöst dödande, och jag kan spela det med Hajsis och gänget.

Jag har heller inte sett fram emot rollspelskvällarna, därav att de blivit inställda. Slösurfa och se film och serier är väl det enda jag gjort de senaste veckorna känns det som. Inte heller vet jag vad som krävs för att bryta mitt mönster, men som vanligt brukar det ge efter med tiden. Så håll bara ut, snart rullar vi nog tärningar igen.

Lite nya Vampire Counts bilder till Warhammer tänkte jag i alla fall bjuda på. Av alla rykten att läsa lär VC bli ännu ostigare än vad High Elfs blev. De omtalade Knights of Blood Keep (de röda fula killarna på bilden nedan) är i stort sett en unit med Thralls som är elakare än Chosen Knights of Khorn (!). Deras Lords kommer vara mer som i 5th och deras items sägs kunna avgöra matcher... för att citera min vän Edvard - "GAY!!!"

   
 
 

No games!

All work and no games makes Niclas a dull boy. All work and no games makes Niclas a dull boy. All work and no games makes Niclas a dull boy. All work and no games makes Niclas a dull boy. All work and no games makes Niclas a dull boy. All work and no games makes Niclas a dull boy. All work and no games makes Niclas a dull boy. All work and no games makes Niclas a dull boy. All work and no games makes Niclas a dull boy. All work and no games makes Niclas a dull boy. All work and no games makes Niclas a dull boy. All work and no games makes Niclas a dull boy. All work and no games makes Niclas a dull boy. All work and no games makes Niclas a dull boy. All work and no games makes Niclas a dull boy. All work and no games makes Niclas a dull boy.

Ungefär så har den senaste veckan sett ut för mig spelmässigt. Har i stort sett jobbat konstant i 7 dagar. Under min vakna tid har jag slöat, sett film, städat. De enda spelet jag har orkat spela är det brillianta men hjärnlösa Team Fortress 2 till PC. Mass Effect ligger fortfarande i bokhyllan och jag har inte ens klarat ut det första varvet, men jag känner ingen press. Jag har ju hela vintern på mig. Har inte heller någon större koll på vilka intressanta spel som kommer efter Jul. Och jag vet heller inte vad jag är ute efter för typ av spel. Lite hjärndöd action typ Conan eller Lego: Star Wars skulle nog sitta fint. Sen har vi ju såklart Rock Band som bara måste införskaffas. Hörde dock att dom fulat sig lite och gjort så att Guitar Hero gitarren inte fungerar med spelet, utan man måste köpa deras egna gitarr, men jag ska ändå inte ha någon extra så.

I helgen då? På fredag är det firma/julfest på jobbet, så jag ska dit och äta lite gratis mat tänkte jag. Kommer nog vara rätt trött och tärd eftersom jag jobbat så mycket, så det blir nog även en rätt tidig kväll. På lördag hoppas jag dock vi kan lite klart del 2 i Paths of the Damned. Har även påbörjat läsningen av sista delen så vi direkt påbörja den när tillfälle ges.

Tabula Rasa

Det blev Tabula Rasa trots allt. Största orsaken är ju att jag vill ha något att spela med Sophie, men sen så verkar det mycket roligare än vad jag på förhand misstänkte. Sen att min avatar ser ut som en korsning av mig själv och Gordon Freeman gör ju inte saken sämre. Än så länge har jag inte gjort så mycket mer än start uppdraget och börjat utforska den första planeten/området.

Vilken klass mitt alterego kommer bli har jag inte valt ännu. Det enda jag vet är att vid första valet blir det soldier, men sen blir det knepigare. Lyckligtvis har spelet ett fruktansvärt vettig funktion som man inte sett tidigare - cloning. Precis som det låter så kan man klona sin karaktär varje gång man når en ny tier. På så sätt ska man slippa att levla upp sin karaktär om man skulle vilja välja eller testa på en annan klass än den man först valt. Klass-systemet påminner en hel del om Ragnarok-Online där alla börjar som samma klass men som sedan delar sig åt ett flertal håll. 

image147

(Tier 1) Recruit
Klassen som alla börjar som. Hanterar alla grundvapen och har tillgång till en rätt mesig lightning bolt attack.

(Tier 2) Soldier - Specialist
Som soldat lär du dig använda tyngre maskingevär, rustning och kan använda din rage för att buffa dig själv i olika situationer. Specialisten är dock raka motsatsen som istället inriktar sig på bioteknik (läs magi) som helar, buffar och DoT:ar sina fiender.

(Tier 3) Commando - Ranger eller  Sapper - Biotechnician
Commandon bygger vidare på soldaten och lär sig använda raketgevär, granatkastar och ännu tyngre rustningar för att brottas med flera fiender samtidigt. Ranger inriktar sig istället på att döda ett monster i taget så snabbt som möjligt. Sappers specialiserar sig i indirekt strid med mycket AoE och Hit-and-Run attacker. Biotekniker är väl i stort sett en renodlad helare som inte gör så mycket på egen hand.

(Tier 4) Grenadier - Guardian eller Spy - Sniper
Grenadier får tillgång till spelets tyngsta vapen/rutningar och är spelets offensiva anfallare. Guardian blir lite mer av en defensiv försvarare som helst aggerar tank och skyddar sin grupp. Spy har möjlighet att göra sig osynlig och slåss med knivar/svärd i närstrid medan sniper håller sig på avstånd för att göra maximal skada.

(Tier 4) Demolitionist - Engineer eller Medic - Exobiologist
Demolitionist använder sig i stort sett bara av massiva AoE attacker. Engineer kan likt den i Hellgate tillverka mindre robotar som hjälper till på olika sätt. Medic behöver väl knappast förklaras närmare, spelets slutgiltiga helare som man inte kan vara utan. Exobiologist kan enklast liknas med en Necromancer som har möjlighet att framkalla varelser och manipuelera döda monster på olika sätt.


Update: Dagen efter

Spelet visade sig vara en stor lögn. Antingen det eller så är min dator bara en stor ångmaskin. Inledningsvis var det ingenting som verkade fel, fick starta om det ett par gånger för att få rätt typ av grafik med minimal lagg. Men när jag skulle fortsätta spela idag föll allt samman som ett korthus. Spelet började frysa sig gång på gång helt utan anledning. I början trodde jag det var de vanliga "för-många-monster-samtidigt-syndormet", men samma sak hände när jag stod ensam i ett litet hus också. Det värsta av allt var att inte bara spelet hängde sig, utan hela min dator frös sig. Och skärmen började skrika med ilsken text att den inte hade någon signal. Herrejävlar säger jag bara. Aja, det var synd att det skulle sluta innan jag ens han komma igång ordentligt. Just nu känner jag bara en massa frustration över att ha kastat pengar rakt i en sjö och samtidigt sponsrat "General British".

Not again!

Det är drygt 12timmar kvar tills min recension av Mass Effect måste skickas in, och ärligt kännes det som att jag inte spelat det tillräckligt mycket för att ge det en rättvis bedömning. Skönt att Goodgame knappt har några läsare, än mindre folk som har åsikter om recensionerna. Men jag lovar att spela igenom spelet så snart jag blir lite ledig. Just nu har jag 3 veckor framför mig då jag jobbar 40 eller fler timmar i veckan, vilket inte lämnar mycket över till annat. Dessutom har jag börjat spela Dawn of War igen och även skaffat TF2 till PC för att kunna lira med lite annat folk. Och jag måste säga att PC versionen är grymmt bra, bortsett från de som envisas med att spela hemmagjorda kartor. Även om jag i stort sett bara spelat konsoll de senaste 8 åren (med undantag för vissa MMO's) så känns det grymt skönt med mus och tangentbord. Nu är det ju bara 1 av de 9 klasserna som kräver någon form av precision, de andra fungerar lika bra som på Xboxen, men just Snipern blir betydligt roligare nu.

Blev föresten klar med Assassins Creed för ett par dagar sedan. Det återstår fortfarande ett par achivments som kan vara lite småroliga att jaga men annars finns det ingen anledning till att återvända till spelet. Om man tyckte att storyn var olustig i början, vänta då bara till slutet. Kort och gott så avrundade dom spelet utan något ordentligt slut, bara en massa cliffhangers för att bygga uppföljarna på. Inte helt oväntat får våran bartender tillgång till några av Altaïr's krafter men inte mycket mer än så får vi veta nu. Kan de bara göra lite roligare uppdrag i nästa spel så kan jag ha överseende med att de fortsätter sin futuristiska story, men som det ser ut nu förtjänar Assassins inte mer än en 6:a-7:a i betyg.

Jag börjar dessutom bli sugen på ett MMO igen. Att WAR blivit försenat till sommaren 08 känns inte alls särskilt bra. Jag vet att de bara försöker leverera ett så komplett och bra spel som möjligt från början, vilket många företag idag inte verkar kunna göra. Age of Conan lär väl också ta tid på sig för att dyka upp på 360, för är det lika action-betonat som KG försöker få det att låta lär man ju villja spela det med handkontroll. Får se vad jag hittar på för att stilla mitt behov. Kanske slå lite rostig spik genom pungen, det sägs ska lugna sinnet.