Onlive

Framtidens spelteknik kan innebära slutet på dyra datoruppgraderingar. I alla fall om Onlives löften visar sig genomförbara. Det handlar om en ny tjänst som både distribuerar spelen och sköter själva beräkningen; det enda du behöver är en enkel dator (Windows-burkar och Macintosh stöds) eller en "mikrokonsol" (den senare kopplas till din tv) och en uppkoppling värd namnet.

Idén är att du använder ett styrdon på din lokala maskin, precis som vanligt. Men istället för att din maskin sköter prestandakrävande beräkningar skickas data iväg till Onlives servrar. De sköter kalkylerandet och skickar sedan tillbaka en videosignal till dig. Patenterad videokomprimeringsteknik ska enligt tillverkarnas upgift vara så effektiv att du kan lira grafikmonster som Crysis på nära nog maxad grafik, och det med maskiner utan någon som helst grafikprestanda att skryta med. Eller, för den delen, med en liten manick som sänder data till din teve.

Bakom projektet, som presenterades på Game Developers Conference i San Francisco, står Steve Perlman (grundare av Rearden Studio, tidigare bland annat på Atari och Apple) och Mike McGarvey (tidigare Eidos). Rearden har specialiserat sig på snabb och effektiv videokomprimering och det sägs att Onlive-tjänsten kommer kunna skicka data på mindre än en millisekund. Omring en millisekund sägs också företagets komprimeringsteknik ta på sig för att komprimera video. En uppkoppling på sisådär 1,5 Mbit per sekund ska ge videokvalitet i paritet med Wii medan 5 Mbit/s ger HDTV-kvalitet.

Onlive innebär att du inte längre behöver installera spelen, eller äga dem på skiva för den delen. Ett gäng stora utgivare samarbetar redan med utvecklarna, till exempel EA, Codemasters, Ubisoft, Atari, Take-Two och Epic, och därmed kommer du köpa någon sorts prenumerationstjänst för att kunna lira.

Tycker du att det låter för bra för att vara sant? Tja, det låter onekligen ruskigt lovande. Men samtidigt kommer åtskilliga rapporter från GDC från folk som sett underverket i aktion och säger att det fungerar förvånansvärt bra (om än i en kontrollerad miljö). Sluten betatestning av tjänsten pågår för närvarande och det finns ett SDK (utvecklingskit) som spelföretag kan ta del av. Öppen betatestning uppges vara inplanerad till sommaren och premiär senare i år.
 Ovanstående artikel är copy-pastad från http://www.fz.se/nyhetsarkiv/?id=31985Jadu, det låter verkligen som något hitte-på. Att lyckas leverera så fet upplösning utan lagg kommer nog kräva kraft från deras tänkta servrar. Jag blir ju inte det minsta missnöjd om de lyckas. Men jag ska vara ärlig och säga att det luktar lite Phantom över det hela, som faktiskt lovade precis samma saker om ni minns det? Och det finns betydligt mer frågetecken än så.

Till att börja med som kommer det kräva en förbannat bra internetuppkoppling (thank god for BBB), men det känns rätt instabilt att dels vara beroende av att uppkoppling ska fungera samt att Onlive servern ska vara funktionell till 100%. Vad gör du om du ska iväg någonstans där du inte har så bra uppkoppling, förutom att se till att ha en DS/PSP?

Sen är det ju bara rent önsketänkande att tro att Onlive på något sätt skulle vara exklusivt. Visar det sig att skiten fungerar och dessutom säljer bra kommer denna typ av tjänst att explodera likt en svampinfektion i underlivet. Detta i sin tur skulle innebära att varje tjänst har sina exklusiva titlar för att jaga premuneranter och i slutändan kommer du ha mer än en utgift i månaden. "Vill du spela Diablo 3 måste du ha våran tjänst" och "Vill du spela Final Fantasy måste du ha våran" etc.

Onlive är en jävligt bra tanke, det kan jag absolut medge, men just nu känns det mest som att en 4:e konsoll är på väg ut till marknaden. Vad tror du?

Kommentarer
Postat av: Edvard

Detta är århundradets båg. Om detta fungerar i praktiken kommer jag att äta upp min egen hund. Simply does not compute.

2009-03-27 @ 09:32:47
Postat av: Edvard

Tycho på P-A sa det bäst: Matteus, 23-26:4Then if any man shall say unto you, Lo, here is Christ, or there; believe it not.For there shall arise false Christs, and false prophets, and shall shew great signs and wonders; insomuch that, if it were possible, they shall deceive the very elect.Behold, I have told you before.Wherefore if they shall say unto you, Behold, he is in the desert; go not forth: behold, he is in the secret chambers; believe it not.

2009-03-27 @ 09:38:09
Postat av: Sophie

jag vill så gärna att det ska vara sant:) och vad är de med edvard som quotar bibeln, what is going on ppl im freaking out!?!?!?! men seriöst de är väl inte helt omöjligt att detta är fungerande och sant?

2009-03-27 @ 11:24:58
Postat av: Krille

Skiten kommer ej funka. Även om det blir en hit är det döden för video consoles och samlare, det är ren och skär röv. Jag säger bara Gizmondo och N-Gage. On-Live ska dö.

2009-03-27 @ 11:36:13
Postat av: Nick

Jo, det är mycket att man "ska se för att tro på det" över det hela. Men som jag skrev så tycker jag att tanken är god, och om det nu mot förmodan visar sig fungera någorlunda så blir jag bara mer positiv. Jag kan inte se att det på något sätt kommer att ersätta konsolerna eller minska antalet fysiska spel man köper. Däremot kommer man (om det funkar) att kunna spela PC spel som kanske kräver en "mattias-dator" vilket gör det möjligt att bara utöka sitt spelbibliotek.Den som lever får se helt enkelt.

Postat av: Edvard

Det finns ingen situation som inte blir bättre av ett bibelcitat.

2009-03-27 @ 14:39:54
Postat av: Mats

På Mattias dator installerades det just Baldurs Gate 2 igen, det flyter relativt bra.

2009-03-27 @ 14:59:20
Postat av: Nick

P-A's bibelcitat var ju faktiskt helt jävla klockrent i sammanhanget ^^

2009-03-27 @ 16:07:19
URL: http://fullfrontalnerdity.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback