Operation: Fallen Reich

Tänkte ge mig på att faktiskt skriva en recension för omväxlingsskull. Fast inte om ett tv-spel, utan om det svenska rollspelet Operation: Fallen Reich som jag nyligen köpt och provat på. Än så länge har bara 2st produkter släppts, de går att köpa separat eller som ett paket. Var för sig kostar de runt 350:- och tillsammans kan man köpa dem för drygt 650:-.

Ena produkten är grundboken med alla regler man behöver, och den andra är någonting unikt som man kallar för Life Board, men lite mer om den senare.



Main Rulebook. Det första man lägger märket till är den höga kvalitén på boken. En mycket stilren röd bok med tjocka sidor dyra sidor, den känns väldigt lyxig att hålla i. Boken är uppdelad i 3 kapitel. Första delen handlar såklart om att skapa karaktärer och diverse regler för färdigheter, strid och dylikt. Reglerna är väldigt simpla (på ett bra sätt). Fokus ligger verkligen på att rollspela, inte rulla tärningar.

Men när man väl får tillfälle att rulla så är det enkelt. Valet av tärningar är den 20 sidiga varianten. Man rullar och adderar på vad man har i färdigheten och drar bort ev minus som SL lägger till. Standard för att lyckas med något rutinmässigt ligger på 10, och ökar allt eftersom.

Andra Kapitelt är endast för spelledaren. Där avslöjas historien lite närmare om vad för typ av ondska rollspelare kommer att möta. Diverse regler för dem och en kort historia om vad som "egentligen" har hänt i världen. Av ganska självklara skäl vill jag inte säga mer om detta kapitel. Till sist avslutas boken med ett färdigt äventyr. Jag har tänkt att vid nästa speltillfälle prova på detta äventyr som går under namnet "The Oldest Killer".

Om man måste säga något ont om boken då? Tja, man kunde absolut önskat att den vore lite fetare. Det är väldigt lite text på varje sida (mot för vad man är van). Kaptiel 2 känns kanske extra fattigt, men samtidigt är det förmodligen om just detta kommande böcker kommer att täcka.



Life Board liknar mer ett brädspel än något annat, och det här är kanske det häftigaste sättet någonsin att skapa en slumpmässig karaktär. Processen går ut på att man drar 4st startkort. På dessa finns det både 4st yrken och 4st personligheter. Spelaren väljer vilket som ska vara ens yrke, de övriga korten blir delas av ens personlighet.

Ens val av yrke bestämmer även vars på brädet man hamnar. Därefter börjar rullandet av tärningar (här är det vanliga 6-sidiga som gäller). På varje ruta erbjuds man att öka en färdighet, på vissa får man tom rulla och få chans till både negativa effekter samt väldigt fördelaktiga. För varje 6:a man rullar får man dra ett ödes-kort, som i stort sett ger samma för- och nackdelar som rutorna på brädet. Målet är i alla fall att samla ihop 20st kort totalt och anteckna ner vars man varit i livet.

Exempelvis så valde Mats att spela en "Hitman". Hans karriär började i undre världen, därefter hamnade han passande nog i fängelset innan han tog sig vidare till "On the run". Han lyckades även dra ett ödes-kort som sa att han varit en sväng i Indien och lärt sig tala Hindu. Han blev även vid ett tillfälle svårt bränd vilket gjorde han inkompetent till att anlägga mordbränder (Ja, Arson är en färdighet). Till sist så avslutade han sin karriär i Syd-Amerika där han uppenbarligen lärde sig en hel del om droger.

Att skapa en karaktär på detta sätt tar ungefär en timme per spelare. Gör man som vi och kör 3 spelare samtidigt drar de ju ut lite extra på tiden då man skrattar gott till vad som händer en del karaktärer. Naturligtvis är det möjligt att skapa karaktärer utan detta tillbehör, men då försvinner en hel del charm. Det är sällan tänkt att en karaktär ska vara särskilt långlivad.

Betyg. Jag kan inte säga annat än gott om det här spelet. Reglerna är ruggigt enkla att lära sig. Atmosfären är riktigt härlig, om det känns som att man verkligen försöker lösa mysterier från 30-talets England. Rekommenderas till alla som älskar skräck- och detektivrollspel. Vi kommer nog köra det här en hel del tills sommarens Deathwatch dyker upp

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback